Cumparand produse HaRaJuKu ajuti Turtle Park

Broscuta Testoasa de Florida

Cunoscuta si sub denumirea de broasca testoasa cu tample rosii, broasca testoasa de Florida (Trachemys scripta) se gaseste printre primele preferinte ale iubitorilor de animalute exotice.

Originea

Broasca testoasa de Florida isi are originile in regiunile subtropicale ale Americii Centrale si de Nord, intalnindu-se cu predilectie in Statele Unite si Mexic. Datorita admiratiei de care s-a bucurat din partea iubitorilor de animalute, broasca testoasa de Florida a ajuns sa fie raspandita pe intreg mapamondul.

 

Clasificarea

Clasa – Reptilia / Subclasa – Anapsida
Ordinul – Testudines / Subordinul – Cryptodira
Superfamilia – Testudinoidea / Familia – Emydidae / Subfamilia – Emydinae
Genul – Trachemys
Specia – Trachemys scripta
Au fost descrise patru subspecii ale broastei testoase de Florida:
 Trachemys scripta scripta raspandita in Virginia, Alabama si Florida;
 Trachemys scripta elegans raspandita in nordul Americii, Golful Mexic, California, Canada, Australia, Africa de Sud si Europa;
 Trachemys scripta troostii se regaseste in America Centrala si de Nord;
 Trachemys scripta gaigeae raspandita in Texas si in nord-estul Mexicului.

Achizitionarea

Cel mai indicat este ca achizitionarea unei broscute testoase de Florida sa se faca din magazinele specializate, direct de la crescator sau de ce nu in urma unei adoptii. Ceea ce trebuie sa stiti inainte de procurarea unei astfel de minuni sunt minime informatii despre mediul ei de viata, ingrijire, comportament, modalitatea de hranire si cateva criterii de apreciere a starii de sanatate.
In alegerea unei broaste testoase de Florida trebuie sa luati in considerare mai multe aspecte. Analizati cu atentie mediul de viata al testosei si in principal, igiena acestuia. Nu achizitionati exemplare hiporeactive, care au tendinta de a sta cu membrele si capul retrase sub carapace, intrucat acest lucru poate fi un indiciu al starii de boala. Daca sesizati anumite pete, fisuri la nivelul carapacei sau al plastronului, evitati sa achizitionati animalutul.
Aveti in vedere ca broastele testoase, in general, nu se adreseaza persoanelor cu copiii sub 5 ani, intrucat broastele in urma urinarii pot elimina salmonele ce pot determina infectii severe copiilor. Orice semn de boala constatat va fi considerat un motiv pentru evitarea achizitionarii. Interesati-va de la crescator de regimul de viata, de alimentatie si de alte informatii care va pot fi utile.
Perioada de carantina la broastele testoase este de circa 30 zile, ceea ce inseamna ca daca mai dispuneti acasa de un exemplar este indicat ca pe aceasta perioada testoasele sa stea in spatii separate.

Aspectul exterior

Ca si in cazul altor testoase, corpul broastei testoase de Florida este protejat de „cutie” cornoasa, formata din carapace si plastron. Carapacea este putin aplatizata, cu placile asezate in randuri: un rand exterior concentric, doua laterale, semicirculare si unul median. Tesuturile de legatura dintre plastron si carapace confera mobilitate plastronului si lasa la partea anterioara o deschidere prin care ies capul, gatul si membrele anterioare si alta la cea posterioara prin care ies membrele posterioare si coada.
La broastele testoase de Florida tinere, carapacea este mai viu colorata in verde intens, cu striuri galbene, brune si negre. Pe masura ce testoasa inainteaza in varsta, carapacea ce inchide la culoare, devenind verde-brun inchis, cu reflexe violete. Intotdeauna, coloritul masculului este mai accentuat. Platronul este galben, cu pete negre.
Ceea ce o diferentiaza pe testoasa de Florida de alte testoase este prezenta unor pete de culoare de la portocaliu pana la rosu aprins, de-o parte si de alta a capului, la nivelul tamplelor. Exista posibilitatea ca unele exemplare sa nu prezinta aceste pete caracteristice. Capul, gatul si membrele sunt de culoare verde mai mult sau mai putin inchis, cu striatii rosii, brune, negre si galbene. Capul nici prea mare si nici prea mic este prevazut cu un bot triunghiular, fara cioc. Broasca testoasa de Florida prezinta in cavitatea bucala creste cornoase.
Membrele sunt musculoase si puternice, acoperite de o piele care formeaza pliuri pe fata interna a acestora. Membrele se termina cu degete unite printr-o membrana si gheare, incovoiate excentric. La masculi, ghearele de la membrele anterioare sunt mai ascutite, avand un rol bine determinat in timpul actului imperecherii, astfel ca prin intermediul lor, masculul se fixeaza de carapacea femelei.
Ambele sexe sunt prevazute cu coada, singura diferenta fiind ca la mascul aceasta este mai lunga si mai subtire.
Broasca testoasa de Florida este o testoasa de talie medie, putand atinge o greutate de 1,5-3 kg si o lungime de 18-30 cm la maturitate.

Comportamentul

Broastele testoase de Florida adora sa stea tolanite la soare. Pot fi vazute asezate pe busteni sau alte locuri disponibile deasupra apei, uneori si la mal, dar se vor refugia rapid in apa daca se simt amenintate. Broasca testoasa de Florida isi petrece un timp considerabil plutind, utilizandu-si gatul alungit ca si carma.
Broastele testoase de Florida sunt animalute timide, scufundandu-se rapid in cautarea unui loc sigur. Cu toate acestea, ele sunt si la fel de curioase.
Broasca testoasa de Florida este un animalut diurn, efectuandu-si activitatile cu predilectie in timpul zilei.
Broasca testoasa cu tample rosii este activa la temperaturi intre 15-370C, iar odata cu scaderea acesteia sub 100C, ea intra in hibernare, sub apa, ascunsa in nisip sau mal.

Habitatul

In libertate, prefera sa traiasca in lacurile putin adanci si cu multa vegetatie. Ele pot fi regasite in raurile cu curgere lenta, mlastini, iazuri si golfuri, curentii de apa fiind evitati. Broasca testoasa de Florida isi petrece majoritatea timpului in apa. Cu toate acestea, are nevoie si de locuri uscate pe care sa se retraga (un bustean, o piatra) si de mult soare, soarele fiind esential pentru mentinerea in bune conditii a carapacei.

Hranirea

In libertate, broasca testoasa de Florida are o alimentatie diversificata in functie de varsta. Tineretul se hraneste cu pestisori, larve de insecte, insecte acvatice, mormoloci, crustacee si cu animalute de talie mica, acvatice sau terestre. Adultele consuma si o cantitate insemnata din vegetatia acvatica. Desi nu va va veni sa credeti, broasca testoasa de Florida consuma si starvuri, chiar daca in cantitati reduse.
In captivitate, la tinerete, broasca testoasa de Florida are o alimentatie aproape exclusiv carnata, urmand ca la maturitate sa inceapa sa consume si vegetale. Sunt innebunite dupa carnea de pui sau de vita, cruda sau fiarta, salata, pulpa de fructe, dar se vor multumi si cu granulele special concepute pentru ele pe care le gasiti in pet shop-uri.

Aspecte particulare

Viata reproducatoare
Maturitatea sexuala se produce mai rapid la masculi in comparatie cu femelele; astfel, la femele se produce in jurul varstei de 5-7 ani, in timp ce la mascul la aproximativ 2-3 ani de viata.
Imperecherea se produce numai in apa. Masculul se prinde cu ghearele membrelor anterioare de caraparea femelei, isi incolaceste coada sub aceasta si abordeaza o pozitie verticala dupa intromisiunea penisului. Actul sexual dureaza, de regula, intre 10-20 minute si se produce, de regula, in lunile martie-iulie, cu aparitia puilor in iunie-iulie;
Dupa monta, femela paraseste iazul in cautarea unei zone insorite cu sol nisipos in care sa-si poata construi cuibul, depune ouale, iar dupa o incubatie de 65-75 zile, in conditii favorabile, din oua eclozioneaza puii.
Puii au crestere rapida in primele luni de viata, urmand ca apoi aceasta sa fie mai lenta.

Hibernarea

In libertate, broasca testoasa cu tample rosii intra in hibernare in jurului lunii octombrie, cand temperaturile scad sub 100C. Cand temperaturile cresc, testoasa de Florida isi intrerupe hibernarea si isi reia activitatea.
Uniunea Europeana, prin legea 338/97, interzice importul broastelor testoase de Florida, datorita impactului lor asupra speciilor locale.
Speranta de viata a broastei testoase de Florida, in libertate, este de pana la 20-22 ani, iar in captivitate, in conditii bune de viata, si pana la 35-40 ani.

Un comentariu:

  1. eu sunt din pitesti si am si eu o broscuta de 1 an si ceva.acum nu mai am timp si nu stiu ce sa fac cu ea.vreau sa i-o dau cuiva care are grija de ea:(:(

    RăspundețiȘtergere